Meteen naar de inhoud

Groen licht digitaal procederen

De plannen van de Raad voor de Rechtspraak om digitaal procederen in civiel en bestuursrecht mogelijk te maken zijn beoordeeld door het Bureau ICT-toetsing en hebben het vertrouwen van Minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker. Of Sander Dekker dat vertrouwen waard is, is een discussie die we maar even laten rusten, maar er wordt in ieder geval weer een poging ondernomen om te procederen naar hedendaagse digitale maatstaven.

Na het stopzetten van het debacle “KEI” (geschatte kosten 6 miljoen, feitelijke kosten 200 miljoen) is voor een nieuwe aanpak voor digitaal procederen gekozen, het zogenaamde Basisplan digitaal procederen civiel en bestuursrecht. De bedoeling is dat het mogelijk wordt om zaken digitaal in te dienen en digitaal stukken uit te wisselen. Daarnaast gaat de correspondentie met De Rechtspraak en het inzien van het zaaksdossier digitaal verlopen.

Voorlopig gaat het Basisplan alleen nog over bestuursrecht en civiel recht. Voor rechtsgebieden waar al digitaal wordt gewerkt (strafrecht en toezicht), gaat men op de huidige manier door en dat geldt ook voor asiel- en bewaringszaken.

Wij zijn benieuwd hoe zich dit allemaal gaat ontwikkelen. Het wordt toch tijd dat we af zijn van het in zoveelvoud indienen van enorme pakken processtukken.