Meteen naar de inhoud

Contractenrecht

Heeft u als ondernemer of particulier vragen over een contract?

De tussen partijen gemaakte afspraken leiden nogal eens tot discussie. Of ze nu wel of niet in een contract zijn vastgelegd. Zo kan worden getwist over de duur van een contract, de opzegbaarheid ervan, de ontbinding van een overeenkomst en de toepasbaarheid van algemene voorwaarden.

Het contracten- en verbintenissenrecht wordt ook wel het overeenkomstenrecht genoemd. U kunt daarbij denken aan:

  1. de koopovereenkomst (waaronder consumentenkoop);
  2. de overeenkomst van bruikleen;
  3. de reisovereenkomst;
  4. de aannemingsovereenkomst.
 

Wanneer is er sprake van een overeenkomst? Hoe dient een contract te worden uitgelegd? Wilt u juist nakoming of beëindiging van de overeenkomst? RP Advocatuur is ervoor om uw vragen te beantwoorden, maar kan u ook behulpzaam zijn bij het opstellen van een overeenkomst. Ook bieden onze advocaten hulp bij het opstellen van uw algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden

Het belang van goede algemene voorwaarden wordt door ondernemers nog wel eens onderschat. Maar het gebruik van geen of onjuiste algemene voorwaarden, kan voor u als ondernemer behoorlijk in de papieren lopen. Bijvoorbeeld wanneer u aansprakelijk wordt gesteld en een schadevergoeding moet betalen. Een onderscheid dient te worden gemaakt of u als ondernemer levert aan bedrijven of aan consumenten. Aan overeenkomsten, en dus ook aan algemene voorwaarden, met consumenten worden namelijk zwaardere eisen gesteld. Dat betekent dat in de kleine lettertjes geen bepalingen mogen staan die ‘onredelijk bezwarend’ zijn. Er zijn nog een hoop andere zaken waarmee rekening dient te worden gehouden. Onze advocaten zijn zeer deskundig wat betreft het opstellen van algemene voorwaarden en helpen u graag.

Procederen

Bij een conflict heeft een minnelijke regeling de voorkeur. Maar soms is een gerechtelijke procedure onvermijdelijk. Soms dient een incassotraject te worden gestart of dient er beslag te worden gelegd. In het uiterste geval dient faillissement te worden aangevraagd. In welke staat uw discussie met de tegenpartij zich ook bevindt, RP Advocatuur kan u in alle gevallen van dienst zijn.

RP Advocatuur begeleidt ondernemers ook op het gebied van ondernemingsrecht, faillissementsrecht en aansprakelijkheidsrecht. Heeft u een vraag over het contractenrecht of een van de overige rechtsgebieden? Neem dan contact op met onze advocaten via info@rpadvocatuur.nl of vul het contactformulier in.

RP Advocatuur is ook gespecialiseerd in de volgende rechtsgebieden:

Letselschade

Arbeidsrecht