Meteen naar de inhoud

Column RP Advocatuur: Valpartij tijdens thuiswerken: eigen schuld?

Een opmerkelijke uitspraak van een rechter in Duitsland, eind vorig jaar. Een werknemer werkt in verband met de coronamaatregelen zoveel mogelijk vanuit huis. Hij staat ’s ochtends op en loopt van zijn slaapkamer een wenteltrap af om op een verdieping lager in zijn kantoor aan huis aan het werk te gaan. Op een dag glijdt hij uit op de trap en breekt daarbij een wervel. Hij stelt de werkgever hiervoor aansprakelijk. Bij de rechter ving de werknemer tweemaal bot, maar het Bundessozialgericht stelde hem uiteindelijk toch in het gelijk.

Zijn route van de slaapkamer naar de werkplek wordt gezien als een ‘verzekerde werkroute’, of te wel woon-werkverkeer. Dat het slachtoffer niet eerst naar beneden ging om te ontbijten, maar direct naar zijn werkplek liep, speelt volgens de Duitse rechter ook mee. Volgens de rechter heeft het afdalen van de trap naar het thuiskantoor uitsluitend gediend om aan het werk te gaan en betreft het hier een dienst in het belang van de werkgever. Een zakelijk traject die onder de verzekering valt. Bizar? Of toch niet?

In Nederland wordt van een werkgever verwacht dat hij de werkplek dusdanig inricht, dat veiligheid voor de werknemer zoveel mogelijk gewaarborgd wordt. Deze zorgplicht reikt ook tot aan de thuiswerkplek. Daarnaast stellen de Arbowet en het Arbobesluit voorwaarden aan de inrichting van de werkplek en de arbeidsomstandigheden waaronder de werknemer werkt. Dit geldt ook voor de thuiswerkplek. De werkgeversaansprakelijkheid echter, werkt thuis -vooralsnog- niet door in de privésfeer.

Een werkgever kan in principe niet worden aangesproken voor een valpartij tijdens de uitvoering van de werkzaamheden in huis. Maar het thuiswerken is actueler dan ooit en een ongeval zit in een klein hoekje. Zullen Nederlandse werkgevers binnenkort ook aansprakelijk worden gehouden voor ongevallen tijdens thuiswerken? De tijd zal het leren!

RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Kijk ook op www.rpadvocatuur.nl.

Bron: Huis aan Huis d.d. 09-02-2022