Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Vlucht MH17, de juridische kant

Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij maandelijks de column ‘Vrijspraak’.

Vlucht MH17: de juridische kant

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines is in een ramp geëindigd. Vooral voor de nabestaanden van passagiers en bemanning natuurlijk. Als jurist wordt mij dan regelmatig gevraagd, hoe zo’n drama voor de nabestaanden nu wordt afgehandeld. Dan gaat het niet meteen om de menselijke kant, maar om aansprakelijkheid. En natuurlijk om geld. Ik kan u dan heel droog vertellen dat op basis van het Verdrag van Montreal bij een vliegramp een standaard letselschadevergoeding van € 114.000,00 geldt (maar is de schade lager, dan geldt het lagere bedrag).

Ik kan u ook  vertellen dat de luchtvaartmaatschappij tot dit bedrag geen beroep kan doen op overmacht (‘Wij konden er niets aan doen’) en dat voor schade daarboven, een beroep op overmacht wél mogelijk is. Ik moet daarbij aangeven dat het maar de vraag is of Malaysia Airlines een beroep op overmacht toekomt, omdat zij, in tegenstelling tot andere maatschappijen, ervoor gekozen heeft om over oorlogsgebied te vliegen.

Verder moet ik u er op wijzen dat op dit moment moeilijk te zeggen is, wie uiteindelijk de aansprakelijke partij is. Tot slot kan er wellicht nog een discussie ontstaan over het toepasselijk recht. Is dat Nederlands recht of het recht van een ander land, bijvoorbeeld het land van bestemming? Dit alles valt onder de juridische kant van dit verschrikkelijke verhaal, sterk samengevat en ontdaan van het al het menselijk leed.

Wat veel belangrijker is, is de onzekerheid voor de nabestaanden. Voor hen is het cruciaal te weten wat er met hun dierbaren is gebeurd. Tot nu toe is er niet of nauwelijks meegewerkt om onderzoek in te kunnen stellen. Dit alles zal niet helpen bij de verwerking van de ramp. Wij weten nog steeds niet wat er gebeurd is en ik vrees dat wij daar ook nooit precies achter zullen komen. En misschien is dat voor de nabestaanden wel de grootste tragedie van deze ramp.

Bron: Hart van Enschede, 14 augustus 2014