Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Macht

Ze krijgen steeds meer macht: verzekeraars. Ik heb het er al vaker over gehad, maar ik word er met mijn werk dan ook dagelijks mee geconfronteerd. En u krijgt natuurlijk ook regelmatig te maken met premieverhogingen terwijl de dekking steeds minder wordt. Vanochtend las ik: de premie van de zorgverzekering gaat volgend jaar weer omhoog. Haagse bronnen melden dat we € 37,00 op jaarbasis meer gaan betalen, maar dat het niet aan het kabinet is om deze verhoging te bepalen, maar aan de zorgverzekeraars zelf. Die komen in de herfst met hun verhoging op de proppen. De macht ligt derhalve bij de (zorg)verzekeraars.

De Nederlandse Orde van Advocaten heeft opnieuw alarm geslagen voor de sociale advocatuur. De deken heeft onlangs weer een brandbrief naar minister Dekker gestuurd. Er moet 25-30 miljoen euro extra per jaar worden uitgetrokken voor de sociale advocatuur, wil men als rechtzoekende nog op basis van gesubsidieerde rechtsbijstand bij kunnen worden gestaan. Veel sociale advocaten zijn ondertussen gestopt met hun werkzaamheden, velen zullen hen nog volgen. Het kan gewoonweg niet meer uit om uitgebreide procedures op basis van een ‘toevoeging’ te doen, nadat dit systeem de afgelopen jaren volledig is uitgekleed. Dekker heeft zich vorig jaar al eens positief uitgelaten over de commerciële rechtsbijstand (hij kreeg daarbij de -sociale- advocatuur over zich heen). De premie van rechtsbijstandverzekeraars zal omhoog gaan (en voor velen onbetaalbaar worden), de dekking is nu al bedroevend en zal alleen maar minder worden.

Ook zijn de online af te sluiten WAM-verzekeringen als paddestoelen uit de grond geschoten, de afgelopen jaren. Waar verzekerden eerder nog dachten: dat is lekker gemakkelijk, komt men er nu toch achter dat in de kleine lettertjes staat wat er allemaal niet onder de dekking valt. En dat is een hoop, kan ik u vertellen. Verzekeraars krijgen steeds meer macht en daar worden maar een paar mensen beter van. En dat zijn niet u en ik.

Bron: Hart van Enschede, september 2019