Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Lange procedures

Dat letselschadezaken lang kunnen duren, is volgens mij wel algemeen bekend. Dat heeft te maken met de duur van het herstel van het slachtoffer (en het moet gezegd: vaak ook met de houding van verzekeraars). Gaan er jaren overheen voordat er sprake van een medische eindtoestand is, kan het nog een tijd duren voordat iemand weer aan het werk is; is er passend werk, moet er omgeschoold worden? Maar er gebeurt in ieder geval iets. Ik heb nu echter twee gerechtelijke procedures lopen, waarbij er hele perioden gewoonweg NIETS gebeurt.

Een zaak bij de Centrale Raad van Beroep in Utrecht; nadat ik het beroepschrift had ingediend en de tegenpartij daarop had gereageerd, kreeg ik een brief van de Raad dat een reactie minimaal een jaar op zich zou laten wachten. Een jaar! Na dat jaar ga je maar eens bellen en krijg je te horen: “Ja die termijn is tegenwoordig wel 2 jaar.”. Pas na 2,5 jaar werd een zitting ingepland. Al die tijd lag de zaak stil.

Ook loopt er een mishandelingszaak, waarbij ik namens het slachtoffer in die strafprocedure om een schadevergoeding verzocht. De dader is schuldig bevonden en hij moest de schade van mijn cliënt vergoeden. De dader was het niet met de uitspraak eens en ging hiertegen in beroep. In het hoger beroep vond pas twee jaar later de zitting plaats. Geoordeeld werd dat getuigen nader moeten worden gehoord. Daar is nu het wachten op. Men kan mij niet vertellen hoe lang het nog gaat duren.

Ik vind het vooral erg zuur voor mijn cliënten; ze begrijpen niet dat dit zomaar kan. Nu zijn dit -in mijn praktijk- wel de uitzonderingen, maar waar mensen soms erg gemakkelijk denken over procederen, valt dat in de praktijk vaak toch tegen. Nog niet eens inhoudelijk, maar vooral het lange wachten zijn ze vaak beu. Begrijpelijk. Maar er is zo weinig tegen te doen, helaas.

Bron: Hart van Enschede, juli 2019