Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Deadlines

Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij maandelijks de column ‘Vrijspraak’.

Deadlines

We hebben er allemaal mee te maken. Deadlines. Op het werk of privé. Opgelegd van hoger hand of door onszelf. Advocaten hebben iedere dag te maken met deadlines. Dat is inherent aan ons vak en dat zijn we zo gewend. We weten niet beter. Een processtuk dat voor de eerstvolgende roldatum moet worden ingediend. Geen probleem. Een brief van de tegenpartij die vandaag moet worden doorgestuurd naar de cliënt. Doen we, dat wordt van ons verwacht. Deze week een schadestaat opstellen, zoals beloofd. En als je iets belooft, moet je die belofte na komen, is mijn motto. Of je moet in ieder geval melden waarom je je belofte niet op tijd na kunt komen.Mensen rekenen op ons, advocaten, en willen op de hoogte worden gehouden. En dat is terecht. Niets is irritanter dan in het ongewisse te worden gelaten (is ook mijn ervaring).

Maar zodra het om zaken gaat, die buiten mijn normale werkzaamheden vallen, ga ik uitstelgedrag vertonen. Ineens heb ik van alles te doen, om maar niet te hoeven beginnen aan die ene taak. En waar dat vandaan komt? Joost mag het weten. Ik heb dat altijd al gehad. Al heb ik zeeën van tijd om een klus te klaren, het moet op het laatste moment gebeuren. Zo ook tijdens mijn studie. Enig voordeel was toen: m’n studentenkamer werd weer eens schoongemaakt. Alles beter dan beginnen met studeren voor de examens. Pas als ik er echt niet meer onderuit kwam, kwam ik in actie. Dan zat de druk er goed op. En als de klus geklaard was, dacht ik altijd: waarom heb ik hier zo tegenaan zitten hikken? Het karwei werd -en wordt- vaak binnen no time afgehandeld. Herkenbaar? Ik denk voor velen wel.

Kennelijk heb ik buiten mijn dagelijkse bezigheden om, die druk nodig om te presteren. Zo ook vanavond, bij het schrijven van deze column. Erg leuk om te doen, maar het is goed dat ik de film van 20:30 wil zien en deze column voor die tijd af wil hebben. Gelukkig is de schoonmaakster vanochtend al geweest…

Bron: Hart van Enschede, 9 oktober 2014