Meteen naar de inhoud

Recht op vrije advocaatkeuze II: never ending story?

Op 8 november 2013 hebben wij aandacht besteed aan het feit dat het Hof van Justitie uiteindelijk het recht op vrije advocaatkeuze heeft bevestigd. Rechtsbijstandverzekeraars zijn natuurlijk niet erg blij met zo’n oordeel; ook als er een polis “in natura” is (een medewerker van de verzekeraar behartigt uw belangen en niet de advocaat die u zelf wenst) moet men immers de kosten vergoeden.

Als u voor rechtsbijstand verzekerd bent mag u  zelf uw advocaat kiezen, ook als bijstand door een advocaat niet verplicht is. Duidelijk toch? Nou…. nee dus. U heeft feitelijk nog steeds geen recht op de door u zelf gekozen advocaat. Wat is er namelijk aan de hand?

Procedures
In de gevoerde procedure die tot de uitspraak heeft geleid is gesproken over “procedures” (waarvoor de rechtsbijstand gevraagd werd) en op basis daarvan nemen verzekeraars nu het standpunt is dat het daadwerkelijk moet gaan om “procedures”. Het Hof van Justitie heeft die beperking niet met zoveel woorden in de uitspraak opgenomen en de vraag is ook of die uitleg juist is, maar verzekeraars hebben wel weer een argument gevonden om u van uw eigen advocaat af te houden.

Naast het feit dat u er bij het afsluiten van de polis misschien van uit bent gegaan dat u zelf een advocaat mocht kiezen als u er ooit één nodig had, is het natuurlijk zo dat het bij heel veel zaken, nooit tot een procedure komt.  Veel zal de insteek juist zijn om procedures te voorkomen. Toch kunt u ook dan behoefte hebben aan deskundige bijstand van een gespecialiseerde advocaat. U krijgt echter nul op het rekest.

Aangepaste polisvoorwaarden
Inmiddels zijn verschillende rechtsbijstandsverzekeraars al weer over gegaan tot het aanpassen van hun polisvoorwaarden. Ook doen zich al weer de eerste discussies voor. Zo  wordt bijvoorbeeld het voeren van een ontslagvergunningsprocedure door een verzekeraar niet gezien als een procedure!

Het laatste woord zal er niet over gesproken zijn: uiteindelijk zal de rechter zich hier weer over moeten buigen, want verzekeraars zullen zich met hand en tand blijven verzetten tegen échte vrije advocaatkeuze.  Of díe procedure wel door een verzekeraar wordt betaald laat zich raden…

 

Klik voor meer interessante artikelen op: Archief