Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Spreken is zilver…

Vorige week trad Bram Moszkowicz op in Enschede. Een theatercollege in het Wilminktheater. Nu heb ik niet zoveel met de heer Moszkowicz, maar mijn nieuwsgierigheid was toch gewekt. Wat zou hij allemaal nog te vertellen hebben, na zijn gedwongen vertrek uit de advocatuur? Ik vroeg vriendinnen uit de juridische wereld of ze mee wilden. Maar niemand had trek in Bram.  En voor hetzelfde geld (een kaartje kostte bijna € 30,00) ging men liever gezellig een hapje eten.

Hoe zat het ook alweer met mr. Moszkowicz? Waarom werd hij uit zijn ambt gezet? Hij moest zich voor  de tuchtrechter verantwoorden, omdat cliënten klachten hadden ingediend. Hij kwam, zo begreep ik  uit de media, toezeggingen niet na en nam -nogal veel- cash geld aan. Ook zou Moszkowicz de regels van de Orde van Advocaten aan zijn laars hebben gelapt. Hij zou zich onvoldoende hebben laten bijscholen, alhoewel dit door hemzelf wordt ontkend. Wat er allemaal van waar is, weet ik niet, maar je wordt niet zo maar geroyeerd. Ik weet wel dat advocaten zich hebben te houden aan (gedrags)regels. En sommige regels gaan ver. Zo ver zelfs, dat veel advocaten vinden, dat er in de praktijk slecht mee te werken is. Zij brengen administratieve rompslomp mee en schieten (soms) hun doel voorbij. Maar ze zijn kennelijk wel nodig, die regels.

Steekproefsgewijs wordt gecheckt of advocaten die regels ook naleven. Ikzelf werd enige tijd geleden door de Vereniging van Letselschade Advocaten (LSA) geauditeerd. Vorige week kreeg ik het certificaat toegezonden. We voldoen aan de normen; toch iets om trots op te zijn.

Ik las dat mr. Moszkowicz binnenkort komt spreken op een ondernemersbeurs in de buurt. De kans is groot, dat ik toch nog even naar hem ga luisteren want wat je ook van hem vindt, een goede prater is hij wel. Komt bij; de entree is gratis. Ik ben heel benieuwd wat zijn kant van het verhaal is. Hoor en wederhoor, zeg maar. Wel zo eerlijk. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat Bram over de hele affaire wijselijk zijn mond houdt…

Bron: Hart van Enschede, 8 oktober 2015