Toch wel één van mijn favoriete bezigheden: snoozen. De moderne vorm van: ik draai mij nog even lekker om in bed. Onderzoek in het verleden wees uit dat snoozen helemaal niet gezond zou zijn. Sterker nog, het zou zelfs gevaarlijk zijn. Van oorsprong is de mens niet gewend om wakker te worden van een wekker. Het was eerder een natuurlijk proces. Totdat er banen werden gecreëerd en men op tijd aanwezig moest zijn.
We leven in een maatschappij waarvan van ons verwacht wordt dat we vroeg in de ochtend, voordat we op natuurlijke wijze wakker worden, in actie komen. De eerste keer dat de wekker gaat, onderbreek je al jouw slaapcyclus. Hoe vaker je op de snooze-knop drukt, hoe meer je alles door de war gooit. Iedere keer dat je erop drukt, geef je jouw lichaam het sein om weer te gaan slapen en slaaphormonen aan te maken, waarna je na 9 of 10 minuten weer wakker wordt en je lichaam waakhormonen aan wil maken. Je raakt gedesoriënteerd en je functioneert slechter.
Ondertussen heeft onderzoek iets anders uitgewezen. Iets, wat mij eigenlijk veel beter in de oren klinkt (ik ben een echte snoozer moet u weten; ik kan het soms wel een uur lang volhouden): mensen die snoozen zijn gelukkiger, creatiever én intelligenter! Snoozen is een vorm van aanpassing aan het moderne leven en is daarmee een teken van uitmuntende (!) intelligentie. Dit, in tegenstelling tot mensen die leven als onze voorouders: vroeg erin en vroeg er weer uit. Daarnaast zouden mensen die snoozen luisteren naar hun lichaam en zich niet schikken naar de dictatuur van de wekker. Nachtbrakers die na 23:00 slapen gaan en na 08:00 opstaan, blijken meer inkomen en een comfortabelere levensstijl te hebben. Welk onderzoek ook juist mag zijn, het is mij om het even. Zolang ik mij nog maar een keer mag omdraaien, voordat de (werk)dag begint. Heerlijk.
Bron: Hart van Enschede, 15 maart 2019