Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Natrappen

Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Daarnaast is zij werkzaam als tekstschrijver. Voor Hart van Enschede verzorgt zij maandelijks de column ‘Vrijspraak’.

Natrappen

Het zit er bijna op, het WK. Met als hoogtepunt misschien wel het ‘bijtincident’ van Suarez. Wat een ophef is daarover ontstaan. De hele wereld heeft het zien gebeuren; heel Uruguay ontkent. Maar dit was niet de ergste overtreding die we hebben gezien. Ellebogen in het gezicht, met gestrekte benen het duel in gaan. We vinden het bijna normaal dat dit allemaal op het veld gebeurt, terwijl we, als zoiets daarbuiten gebeurt, met z’n allen heftig verontwaardigd zijn! Met dank aan Facebook en Youtube vinden we voorbeelden te over van mishandelingen. En iedereen spreekt er schande van. Veroordeeld moet er worden en het liefst met een forse schadevergoeding voor het slachtoffer, is de algemene opinie.

Maar zodra het om voetbal gaat, nu in het bijzonder het WK, laten we kennelijk onze principes varen. Natuurlijk, in het aansprakelijkheidsrecht nemen sport- en spelsituaties een bijzondere plaats in. Gevaarlijke en risicovolle situaties horen bij veel sporten, ook bij voetbal. Wat buiten het veld onrechtmatig is, is dat binnen de lijnen vaak niet. Maar waar ligt de grens? De Hoge Raad vindt dat het onrechtmatig is om als voetballer iemand tegen zijn been te schoppen als de bal al is gespeeld. Het zogenoemde ‘natrappen’.

Bij letsel kan het slachtoffer recht hebben op schadevergoeding. Naarmate de overtreding ernstiger is of meer buiten de normale lijn der verwachtingen ligt, is de kans op aansprakelijkheid groter (bijten zal eerder tot aansprakelijkheid leiden dan trappen). De rechter zal per geval oordelen of het letsel het gevolg is van een ongelukkige samenloop van omstandigheden of van een onrechtmatige gedraging. Bij ernstige overtredingen kan zelfs sprake zijn van een strafbaar feit. En ik weet niet hoe het met u zit, maar ik heb de afgelopen weken veel strafbare feiten voorbij zien komen. Vaak zonder sanctie. En dat gewoon live, op tv.

 

Bron: Hart van Enschede, 10 juli 2014