Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Hondenbeet

Het was woensdagavond, haar vaste hardloopavond. Ze had al niet veel zin, ze had een vervelende, drukke dag op haar werk achter de rug. Ze had het eten al achter de kiezen, de bank lonkte. Toch koos ze ervoor om haar vaste ronde van 5 kilometer te maken. Ze was al bijna weer thuis en ze zag de man met de hond voor haar wel, maar schonk er niet echt aandacht aan. Tot het moment dat ze hen voorbij liep en hap, de hond haar in haar onderarm beet. Direct ontstond een schrijnende pijn, ze schreeuwde het uit. Omstanders kwamen te hulp en die hebben haar naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gebracht. Ze werd er meteen behandeld en ze kreeg direct een tetanusspuit. Dezelfde avond nog kon ze weer naar huis.

Maar toen begon de ellende. De hondenbeet leidde niet alleen tot een ontsierend litteken, maar gaf ook erg veel pijn. Zo’n driekwart jaar lang kon ze de arm niet goed gebruiken; kracht kon ze niet zetten. Zware huishoudelijke taken gingen niet meer. De ramen lappen, de bedden verschonen, ze had er hulp bij nodig. Ze heeft daarnaast nog zo’n 1,5 jaar bij een plastisch chirurg gelopen en handtherapie gehad. Uiteindelijk, na een jaar of twee, kon gesproken worden van een medische eindtoestand. Gelukkig had de hondeneigenaar direct zijn verzekeraar ingeschakeld; de aansprakelijkheid werd vrij snel aanvaard. Na 2 jaar kon de schade geregeld worden. Ze had recht op een vergoeding van medische kosten, reiskosten, huishoudelijke hulp en hulp om de tuin bij te houden. Ook had ze recht op smartengeld voor de pijn en de ellende die ze ondervond.

Uiteindelijk is het allemaal weer redelijk goed gekomen, het litteken blijft echter bestaan. Het hardlopen heeft ze ook nooit meer op durven pakken. De angst voor herhaling zat er goed in. Nu gaat ze naar de sportschool om de conditie op peil te houden. Daar is geen hond te bekennen.

Bron: Hart van Enschede, 10 mei 2019