Een op de zeven mensen die seksuele spelletjes spelen met bijvoorbeeld touw of zweep, heeft na afloop wel eens de dokter bezocht vanwege opgelopen letsel. Dit bericht haalde vorige week het nieuws. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft namelijk onderzoek laten doen naar misstanden in de SM scene. Want in de politiesystemen waren van 2010 tot 2014 ‘maar liefst’ 27 SM gerelateerde zaken te vinden, waarvan 15 aangiften. Elf zaken kregen een strafrechtelijk vervolg. Ik had hier nu de ‘ik kom niet meer bij van het lachen emoticon’ willen plaatsen, maar ja, ik zit nu niet op Facebook of WhatsApp. In 4 jaar tijd, 15 aangiften. Laten we daar eens wat geld tegenaan gooien…
Of heeft Opstelten zich laten leiden door de bioscoophit ‘Vijftig tinten grijs’? Dacht hij door middel van dit onderzoek ook een hit te scoren. De ironische reacties op social media op dit nieuwsartikel, zijn dan ook niet van de lucht. Van de respondenten die meededen aan het onderzoek, gaf overigens bijna een kwart aan met misstanden te maken hebben gehad, vaak met betrekking tot het overtreden van gemaakte ‘spelregels’. En daar gaat het mijns inziens hier ook om: een spel. Sometimes you win, sometimes you lose. Is deze situatie juridisch niet vergelijkbaar met de sport- en spelsituaties, waarvan de Hoge Raad in geval van letsel keer op keer heeft geoordeeld dat je wist dat er risico’s aan verbonden zaten en dat je, door aan de sport of het spel mee te doen, die risico’s voor lief nam? Dus: eigen schuld, dikke bult? Of ga ik hier te kort door de bocht? In het onderzoek komt ook naar voren dat misbruik vaak wordt besproken met gelijkgestemden en wordt afgedaan als een vervelende ervaring. Case closed.
Het onderzoek is voor Opstelten overigens geen aanleiding tot beleidswijziging. Dat mensen naar de dokter gaan, hoeft volgens hem niet te betekenen dat er een misstand is. Wat een geweldig onderzoek weer. En weer van onze belastingcenten natuurlijk….