Ga naar de inhoud

Vrijspraak: het nieuwe ziek melden

Je ziek melden via WhatsApp: het verdient niet de schoonheidsprijs, maar sommige rechters staan het toe. De werkgever die roept het bericht niet ontvangen te hebben, krijgt vaak geen gehoor. Zijn de twee bekende vinkjes naast het bericht geplaatst, dan is het bericht succesvol afgeleverd. Zo wordt het de werknemer wel heel gemakkelijk gemaakt. Lekker veilig een tekstje versturen, zonder dat je je baas of P&O te woord hoeft te staan.

Zo ook een dame die via WhatsApp meldde dat ze een operatie moest ondergaan. In werkelijkheid bleek ze een paar dagen op Texel te bivakkeren. Werkgever ontdekte het bedrog toen hij het ziekenhuis belde om het kamernummer van werkneemster te achterhalen. Hij wilde haar een bloemetje sturen. Geen enkel ziekenhuis in de regio had de vrouw op de operatietafel gehad.

Maar liegen via WhatsApp is ook gewoon liegen: voor de rechter voldoende reden voor ontslag op staande voet. En dan de leugenachtige medewerkster van een grote supermarktketen. Zij had zich ziek gemeld, maar was zo onverstandig om op Facebook te melden dat ze aan het shoppen was in Amsterdam. Haar manager deelde haar mee, dat ze daar vooral moest blijven; ze hoefde niet meer op de werkvloer te verschijnen.

Werknemers genieten bescherming, maar ik vermoed dat weinigen een probleem hebben met dit ‘korte metten’ beleid. Tot mijn verbazing vond ik zelfs een website met tips: je-ziek-melden-als-je-eigenlijk-gewoon-een-dag-vrij-wilt. Eén van de tips: “Log jezelf uit bij social mediawebsites op je ‘vrije dag’. Dan weet je zeker dat je baas geen foto’s voorbij ziet komen die je verhaal onderuit halen. Laat ook geen commentaren achter die er op wijzen dat je niet ziek bent.”

Maar ook hier hebben de goeden onder de kwaden te lijden en zit straks iedereen, hondsberoerd of niet, al op de 1e ziektedag voor controle bij de arbo-arts.

Bron: Hart van Enschede, 13 november 2014