Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Goed verzekerd op reis

Heeft u ‘m al afgesloten? De SVI? De SV watte, hoor ik u denken? De SVI. De Schade Verzekering Inzittenden. De vakantieperiode breekt voor velen weer aan. U gaat wellicht met de auto op reis. U doet er dan verstandig aan… Nee, ik zeg het verkeerd, u bent wat mij betreft bijna verplicht om een SVI af te sluiten. Ieder jaar begin ik er weer over. Omdat die verzekering zo belangrijk is. Ik kom ’t telkens weer tegen in mijn praktijk; het belang van de SVI.

Uw auto is standaard WA verzekerd, mogelijk zelfs met een uitgebreide dekking voor schade aan uw auto. Uw inzittenden, familie, vrienden, ze zijn allemaal verzekerd. Behalve u, de bestuurder. Een hoop mensen weten dat niet. Indien u zelf een ongeval veroorzaakt en u lijdt schade, krijgt u uw schade niet vergoed! Sluit u een SVI af, bent ook u, bestuurder, voor schade verzekerd. Maar waarom ik er vooral voor de vakantie weer op hamer? Nou, als u een ongeval in het buitenland overkomt (een kettingbotsing op de snelweg is zo uitzonderlijk niet) en er zijn auto’s uit meerdere landen bij betrokken, dan mag u de discussie aangaan welk recht van toepassing is.

Zit u in Roemenië, is de kans groot dat Roemeens recht van toepassing is. In Spanje Spaans recht, in Italië Italiaans recht, in Frankrijk Frans recht. U begrijpt mijn punt. En hoe het recht per land in elkaar steekt, is zeer lastig te achterhalen. Heeft u een SVI afgesloten, dan is Nederlands recht van toepassing. Ook als het ongeval in het buitenland heeft plaatsgevonden; ook als het ongeval door een buitenlander is veroorzaakt. En dan gelden de gebruikelijke, Nederlandse regels. Dus ik vraag het nog maar eens, heeft u ‘m al afgesloten, de SVI? Zo niet, doen! Ik wens u een fijne en veilige vakantie toe.

Bron: Hart van Enschede, 13 juli 2017