Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Gefinancierde rechtsbijstand onder druk

“Teeven kan helaas niet tellen”, kopte de Volkskrant onlangs. Er vond een stemming plaats in de Eerste Kamer, met als inzet: het behoud van de rechtsstaat. Op basis van de door Teeven voorgestelde bezuinigingen van maar liefst 85 miljoen (!) op de gefinancierde rechtsbijstand, vreest men dat veel rechtzoekenden geen beroep meer kunnen doen op de zogenaamde ‘pro deo’ advocaat. Voor hen wordt bijstand gewoon te duur. In tijden dat veel mensen de broekriem moeten aanhalen, vind ik het op zichzelf terecht dat ook de post ‘gefinancierde rechtsbijstand’ onder de loep wordt genomen. Teeven voert echter aan dat de kosten van gefinancierde rechtsbijstand in tien jaar tijd 165 miljoen zijn gestegen. Dat is niet waar.

Het ministerie veranderde de begrotingspost, zodat opeens ook de kosten van het Juridisch Loket en van tolken en vertalers daaronder vielen. De Eerste Kamer concludeerde dat de voorgenomen bezuinigingen tot een onaanvaardbare aantasting van de rechtsstaat zullen leiden. De regering werd verzocht om de bezuinigingen achterwege te laten en alternatieve financieringsmogelijkheden te zoeken. Teeven gaat echter gewoon door met zijn plannen. Hij hoort het parlement aan, hij lacht eens als de Eerste Kamer zijn beleid verwerpt, maar gaat het voorgenomen bezuinigingsbeleid gewoon uitvoeren. Hij heeft tenslotte een machtiging van de ministerraad. “Een schande!”, volgens velen op LinkedIn.

Het lijkt mij op zijn minst twijfelachtig waar Teeven mee bezig is. Waar gaat dit alles toe leiden? Rechtzoekenden die in de kou blijven staan, advocatenkantoren die hun deuren sluiten, rechters die niets meer te doen hebben. Is dat wat Teeven voor ogen heeft? We gaan het zien. Wordt vervolgd…

Bron: Hart van Enschede, 12 februari 2015