Meteen naar de inhoud

Vrijspraak: Cadeaubon: geld(ig) of niet

Pas geleden was ik met een vriendin uit eten bij La Cucina. U weet wel, dat Italiaanse restaurant, aan het Stationsplein in Enschede. Het restaurant dat eerst boven, maar later beneden zat. Het bijbehorende café was inmiddels verdwenen. We hadden het er nog over, zou het niet meer zo goed lopen of zo? Hoe dan ook, aan het einde van de maaltijd rekenden wij af met een dinerbon. Eigenlijk net een paar dagen te laat (de bon was een jaar geldig), maar daar deden ze niet moeilijk over. Maar hoe zit het nou met cadeaubonnen; hoe lang zijn ze geldig?

Ik hoor vaak: “Maar dat moet je niet accepteren hoor, dat je de bon niet meer in kunt leveren. Ze zijn tegenwoordig onbeperkt geldig.” Euhm, nee. Zo zit het niet. Staat er géén datum op de cadeaubon, dan kun je deze altijd inleveren. Staat er alleen een uitgiftedatum op de bon? Dan is er een geldigheidsduur van 5 jaar. De winkelier hoeft na 5 jaar de bon niet meer te accepteren. Tot slot zijn er bonnen waar een uitgiftedatum én een einddatum op staan. Dan moet de bon vóór de einddatum ingeleverd zijn. Is een cadeaubon korter dan 1 jaar geldig, dan kán dit onredelijk zijn. Gekeken moet worden of het product na de vervaltermijn nog bestaat. Van een bon van een bepaalde actie, kan het aannemelijk zijn, dat het product er na de actieperiode niet meer is. Dan heb je ook niks meer aan de bon. Maar van een cadeaubon van bijvoorbeeld een sauna, kan het onredelijk zijn dat die bon slechts een half jaar geldig is. Maar ja, en dan?

U kunt contact opnemen met de klantenservice, maar heeft u zo’n discussie wel eens gevoerd? Leidt meestal tot niks. Soms zijn bedrijven wel, net als La Cucina, bereid de bon te accepteren, ook na de inlevertermijn. Overigens heeft het restaurant onlangs haar deuren moeten sluiten. Hartstikke zuur natuurlijk; vooral voor de eigenaren. Toch netjes dat ze in hun laatste weken de dinerbon, die feitelijk niet meer geldig was, hebben geaccepteerd. U heeft nog een bon van het restaurant? Daar heeft u niets meer aan. Voor uw verjaardag toch maar weer gewoon geld vragen dus.

 

Bron: Hart van Enschede, 12 november 2015