Meteen naar de inhoud

Onbrave leerling

Onbrave leerling wordt stevig door leraar vastgepakt en stribbelt tegen. Blauwe plekken ontstaan. Rechtvaardigt gedrag leraar ontslag op staande voet?

Neen. Geen sprake van buitensporig geweld. Het zou anders zijn als leerling geen weerstand had geboden en er toch blauwe plekken zichtbaar zouden zijn.

Buitensporig geweld?

Niet-luisterende VMBO-leerling wordt door leraar achterna gerend en stevig vastgepakt. De leerling stribbelt tegen, schreeuwt het uit van pijn en huilt. Vingerafdrukken worden zichtbaar onder zijn oksels. Teamleider en medeleerlingen leggen belastende verklaringen af, waarna leraar op staande voet wordt ontslagen wegens gebruik van buitensporig geweld. Leraar betwist de dringende reden en vordert bij voorlopige voorziening o.a. wedertewerkstelling en doorbetaling van loon.

Wedertewerkstelling?

Volgens de kantonrechter zijn de verklaringen van de medeleerlingen inconsistent. Gezien hun leeftijd en de onduidelijkheid over de wijze waarop hen is verzocht verklaringen af te leggen, worden vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid ervan. Getuigen hebben gezien dat leraar de leerling bij zijn arm vasthield en dat er daarna onder de linkeroksel vingerafdrukken zichtbaar waren. Twee andere getuigen verklaren dat de leerling zich verzette en veel tegenstribbelde. De kantonrechter merkt op dat bij een stevige grip, bedoeld om leerling te laten meewerken, gecombineerd met tegenstribbelende bewegingen, drukplekken op het lichaam kunnen ontstaan. Dit maakt echter niet dat sprake is van buitensporig geweld. Het zou anders zijn geweest als leerling geen weerstand had geboden en er vervolgens blauwe plekken zichtbaar zouden zijn. De vordering wordt toegekend.

Bron: Prg 2014-22, Rechtbank Midden-Nederland, kanton Utrecht, 2 september 2014