Meteen naar de inhoud

Ondernemers opgelet!

‘Als ik een honkbalknuppel in mijn winkel heb, mag ik daar dan een overvaller mee slaan?’ ‘Mag ik camerabeelden van een dief op Facebook zetten?’ En: ‘Hoe krijg ik mijn schade vergoed?’ Vragen die bij veel ondernemers spelen, tegenwoordig.

Geweld toepassen tegen een overvaller mag, maar wel binnen proporties. De kassalade dichtschuiven waardoor de overvaller klem komt te zitten met zijn hand, levert bijvoorbeeld geen probleem op. Een verkooster vraagt zich af of zij haar bonnetjesprikker als wapen mag gebruiken. Als je daarmee steekt om een ander te ontwapenen, ja. Maar je mag er niet uit kwaadheid andermans ogen mee uitprikken. Een tik met een knuppel mag ook. Maar sla je iemands hersens in die zelf geen fors geweld gebruikt, dan zit je fout.

Camerabeelden op Facebook zetten om een verdachte op te sporen, is in principe toegestaan. Maar maak er geen schandpaal van, bijvoorbeeld door iemands naam en adres te vermelden.

Tip aan de ondernemer na een overval: beschrijf in de aangifte duidelijk wat je hebt beleefd en wees zo compleet mogelijk. Rechters lopen vaak tegen onvolledige aangiftes aan, daar kunnen zij weinig mee.

Bron: rechtspraak.nl