Meteen naar de inhoud

Rechtvaardigt bezit harddrugs ontslag op staande voet?

Rechtvaardigt bezit van harddrugs ontslag op staande voet van magazijnmedewerker ?

Neen. Ontslag op staande voet gaat te ver. Desalniettemin ontbinding zonder vergoeding wegens onherstelbare vertrouwensbreuk.

Speed

Magazijnmedewerker van Action wordt op staande voet ontslagen, omdat uit een test bleek dat hij speed (harddrug) in bezit had. Werknemer ontkent in eerste instantie, maar geeft toch toe. Hij stelt dat het ontslag een te zware maatregel is, omdat hij geen drugs op de werkvloer heeft gebruikt en goed heeft gefunctioneerd. Hij roept de nietigheid in van het ontslag. Action verzoekt voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Vertrouwensbreuk

Volgens de kantonrechter voert Action geen feiten en omstandigheden aan, die een dringende reden opleveren. Wel wordt de arbeidsovereenkomst ontbonden wegens een onherstelbare vertrouwensbreuk. Vast staat dat Werknemer in bezit was van harddrugs, hetgeen volgens de Opiumwet verboden is. Action heeft een kenbaar beleid dat de aanwezigheid van verdovende middelen onacceptabel is en werknemer was met deze regels bekend. Nu werknemer harddrugs in bezit had, stelt Action terecht dat het vertrouwen is beschadigd, te meer omdat werknemer ontkennende verklaringen heeft afgelegd en Action een groot belang heeft bij strikte handhaving van haar drugsbeleid. De vertrouwensbreuk ligt geheel in het risico van werknemer en derhalve is geen plaats voor ontslagvergoeding.

Bron: Prg 2014-17/18, Rechtbank Noord-Holland, kanton Hoorn, 9 januari 2014